Index Servicii Afectiuni Despre noi Contact
Hemoroizi Fisuri anale Supuratii ano-perianale Condilomatoza perianala
Hemoroizi
Termenul de "hemoroizi" provine din greaca veche (haima = sange si thoos = scurgere) si deci s-ar traduce prin "hemoragie", fiind legat de simptomul cel mai pregnant al acestei afectiuni.
Desi afectiunea este cunoscuta din timpuri stravechi (Hippocrate, Celse, Äeticus, practicau cura hemoroizilor prin cauterizare sau ligaturi), exista inca multe controverse in ceea ce priveste aceasta boala.

Ce sunt hemoroizii ?
Clasic, hemoroizii au fost definiti ca dilatatii de tip varicos (asemanator cu varicele membrelor inferioare) ale venelor anorectale; astazi se considera ca existenta acestor dilatatii venoase anale (mai ales ale plexului hemoroidal intern) este un fenomen morfologic normal, aceste dilatatii venoase existand in mod constant, la toti oamenii, ele constituind "hemoroizii fiziologici" care au un rol esential in etanseizarea inchiderii orificiului si a canalului anal si deci in asigurarea continentei de finete a gazelor.

De ce apare boala la nivelul lor ?
Se considera ca aceste dilatatii hemoroidale anatomic normale devin entitati patologice (adica boala), numai atunci cand se manifesta clinic prin semne, simptome sau complicatii, fenomene care apar ca o consecinta a actiunii asupra lor a unor factori patogeni (care determina aparitia bolii), factori patogeni care pot fi functionali, infectiosi, dismetabolici sau disendocrini.
In aceasta acceptiune se afirma ca, sub influenta acestor factori patogeni diversi, se produce o alterare a structurii si a troficitatii peretelui venelor hemoroidale, ceea ce are ca si consecinta transformarea dilatatiilor venoase normale (fiziologice) in dilatatii patologice (adica bolnave), ca numar, calibru, confluente.
Ca urmare, apar perturbari in circulatia sanguina locala, in principal staza (stagnarea sangelui), care pe de o parte agraveaza in mod secundar leziunile peretelui venos, accentuand dilatatiile, iar pe de alta parte favorizeaza sangerarile si trombozele (inchegarea sangelui stagnant), ceea ce determina aparitia semnelor si a complicatiilor bolii hemoroidale (sangerare, prolaps, scurgeri, etc.).

Cum apar hemoroizii ?
Dilatatiile fiziologice (normale) hemoroidale interne sunt fixate si mentinute in pozitia lor normala (la 3-4 cm. in interiorul canalului anal) printr-un tesut musculo-fibro-elastic care are tendinta sa degenereze cu varsta. Aceasta tendinta a putut fi observata incepand chiar cu a treia decada de varsta (dupa 30 de ani). Aceasta deteriorare a tesutului de sustinere conduce la o laxitate (mobilitate) anormala a mijloacelor principale de fixare a hemoroizilor, care nu vor mai fi astfel atasati straturilor profunde ale canalului anal.
Hemoroizii se pot astfel "misca" atunci cand presiunea intrarectala tinde sa creasca (constipatie, defecatie dificila). In punctul maxim tesutul de fixare se rupe, astfel incat hemoroizii interni vor fi permanent prolabati ("cazuti") la nivelul canalului anal.
Prolapsul este, de fapt, unul dintre simptomele caracteristice afectiunii. Secundar, prolapsul determina distensia componentei vasculare, contribuind la cresterea in dimensiuni a hemoroizilor.
In final, mobilizarea si distensia produc fragilizarea mucoasei care acopera plexul hemoroidal intern, aceasta putandu-se rupe usor, mai ales in cazul constipatiei, determinand astfel aparitia sangerarilor. Cel de-al doilea simptom al hemoroizilor il constituie de fapt tocmai sangerarea.
Determinarea genetica ("mostenirea" ereditara) a deteriorarii tesuturilor de suport ale hemoroizilor interni poate constitui o explicatie plauzibila a incidentei crescute a hemoroizilor in unele familii.

De ce simptomele apar intermitent ?
Evolutia naturala a bolii hemoroidale cuprinde perioade intermitente de "liniste" si perioade in care simptomatologia caracteristica este prezenta. Nu exista o corelatie exacta intre marimea hemoroizilor si manifestarea lor clinica, mase hemoroidale largi putand evolua fara nici un simptom, iar mici hemoroizi putand fi responsabili de sangerari importante si disconfort.
Exacerbarea ocazionala a mecanismelor fiziopatologice (constipatia, abuzul de condimente si alcool, etc.) si vasculare care determina intermitenta manifestarilor din boala hemoroidala pot fi explicate prin supraadaugarea fenomenelor inflamatorii care sunt de obicei asociate cu manifestarile acute ale bolii. Aceste fenomene inflamatorii produc cortegiul simptomatic cunoscut (durere, edem, sangerare), determinand pacientul sa se prezinte la medic.
Diversii factori favorizanti care actioneaza intamplator si in cantitati variabile determina aparitia intermitenta a simptomatologiei obisnuite, sau exacerbari acute, ocazionale, de tipul crizelor hemoroidale.

Evolutie si complicatii
Evolutiv, hemoroizii interni parcurg in timp o serie de stadii evolutive, denumite grade ale bolii hemoroidale si numerotate de la 1 la 4, si anume:

gradul 1 – hemoroizi neprocidenti
gradul 2 – hemoroizi procidenti dupa defecatie, dar reductubili spontan
gradul 3 – hemoroizi procidenti, exteriorizabili cu ocazia oricarui efort (defecatie, tuse, stranut, etc.), dar reductibili numai manual hemoroizi interni procidenti, ireductibili (nici macar manual)

Complicatiile bolii hemoroidale au fost clasificate in complicatii dureroase, complicatii hemoragice, complicatii supurative si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).